Wednesday, October 2, 2013

Mengandung Dan Herbalife

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum W.B.T..dan salam sejahtera..
Lama tak menulis blog..Tiba-tiba menulis dengan tajuk "Mengandung Dan Herbalife". Dah masuk 4 bulan @ 16 minggu..baru ada mood dan masa nak menulis blog..Simptom orang mengandung ni macam-macam. Tapi yang macam-macam tu banyak yang berunsur malas la..T______T

Sekejap je dah nak masuk 2nd trimester..Masa first 3 months memang tak lalu nak minum shake. Serius..T__________T .. Sedih giler kot..Sebab dah terbiasa minum shake dalam 6 bulan ni. Kadang-kadang nak minum sekali sehari pun susah..Tapi  paksa kan jugak..Tak muntah..Tapi tak boleh telan..kalau dapat pun, nak habiskan 400ml tu sangat-sangat lama. mahu dua jam lebih. Memang sedih. Tambah pula, selera makan yang tak patut tu bertambah-tambah..rasa sedih bila teringat baby dalam perut. Walaupun baby nombor tiga, tapi aku dah berazam nak makan makanan yang berkhasiat dan InnshaaAllah minum banyak shake supaya baby dapat nutrisi cukup.
"Maafkan Umi, Sayang..." Sedey..
Alhamdulillah, dah masuk 4 bulan ni, shake dah lalu dah..badan pun dah makin ok..cuma baby je la..Asyik duduk menekan kat bawah..Rahim ke bawah sangat..So, disebabkan tu, aku tak boleh buat kerja kuat..tak boleh nak berlagak macam orang yang tak pregnant..DMO aku sepanjang mengandung ni pun tak banyak, sekali je bukak booth, flyers naik turun tangga tak boleh nak buat pulak..So kebanyakannya kena korek-korek COI je..Pastu facebook. Aku pernah buat kerja lebih sikit tapi dah bleeding pulak..Kadang-kadang keje kat umah pun dah boleh buat aku kepenatan sangat..Mengandung kali ni memang kena banyak bersabar..Lagi pun umur kan dah makin meningkat, mana sama dengan badan kita yang 20an dulu...Takpelaa..PERCAYA, rezeki Allah tu ada di mana-mana..USAHA je la..dan selebihnya banyakkan berdoa.


Just nak berkongsi, semasa pregnant, aku suka sangat dengan shake cappucino. Padahal sebelum ni aku suka Strawberry je..Tapi selagi aku selera aku minum je..Tak kisah la perisa apa, asalkan nutrisi tu sampai kat baby..So, yang mengandung kat luar sana, at least sekali shake sehari..Kalau nak yang lebih terbaik untuk baby, minum lah 4-5 shake sehari..InnshaaAllah, nutrisi tu akan dikongsikan bersama dengan baby anda..

Pastu aku tak kan lupa amik Pil Calcium tiga biji sehari, Omega 3-5 biji sehari dan Aloe untuk mudahkan penghadaman. NRG tea pun tak lupa, untuk bagi tenaga..

Cakap pasal pil calcium, aku teruja nak berkongsi sebab masa awal pregnant, aku sakit pinggang yang teramat..Bila tidur, nak bangun punyalah susah..dah macam orang mengandung 7 bulan. Kalau time amik wudhuk lagi laa..Sakit nya sampai tak boleh nak bergerak sekejap selama sekurang-kurang 5 - 10 minit. Tapi bila dah amik pil calcium ni, lama-lama sakit pinggang dah hilang sendiri..Patutlaa, rupa-rupanya, pil calcium Herbalife khasiatnya macam kita minum 2 gelas susu dan yang paling best dia plus dengan Vitamin D. Nama pun Calcium Plus. So siapa yang sakit pinggang tu, boleh cube!



Yang paling best, masa pengalaman dua kali mengandung tak ambil herbalife, berat aku sebulan boleh naik sampai 3-4kg..kalo setakat 2kg tu memang dalam tangan laa..Sebab tu aku boleh ter"gain" weight masa mengandung dekat 22kg..Alhamdulillah, mengandung kali ketiga bersama Herbalife, aku cuma gain baru 1.7 kg dalam masa 4 bulan ni..DIULANG..1.7KG SAHAJA DALAM 4 BULAN..Satu pencapaian diluarjangkaan sebab aku selera makan memang "besau" masa pregnant. Pagi tengahari malam semua nasi. 

Semoga Allah lindungi dan pelihara baby aku..Semoga dia sentiasa sihat sehinggalah aku melahirkannya nanti..Doakan yer..Ameenn..

Last skali nak tunjuk gambar terkini..hehe..


Gambar sebelah kiri tu dah macam pregnant 8 bulan kan?hahahaha..Gelakkan diri sendiri. No wonder la, ramai yang tanya aku lepas dah lost 15kg haritu "baru lepas bersalin ke?" Sedih dengar..tapi kelakar pun ada..

So..Ada siapa-siapa nak lost weight, atau nak sihat semasa mengandung tak?Contact saya 013-3442184 untuk jadikan saya coach anda!







3 comments:

siti khairani said...

marrr... dah ngandong lagi?? tahniah..tak sangka aritu dapat gak jumpa mar kat sts kann...ingat nak amek gambar tapi lepas akak solat dah taknampak mar dah..btw,take care yea :)

Deqla Manjew said...

suka tgk org mengandung ni..comey jer.. tahniah yer..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...